Tips om te solliciteren via beeldbellen

Back to Berichten

Tips om te solliciteren via beeldbellen

Voor de meesten van ons ligt een sollicitatiegesprek op zich al (ver) buiten onze comfortzone. Via video bellen kan het nog méér zijn. Een succesvol sollicitatiegesprek voeren draait altijd al om voorbereiding, voorbereiding, voorbereiding. En nu komt daar deze bijzondere, technische omstandigheid bij. Het is daarom dus extra belangrijk goed voorbereid en met vertrouwen zo’n gesprek aan te gaan. Daarom een paar tips voor solliciteren via beeldbellen.

1. Dress for success

Kleed je op dezelfde manier als voor een ‘gewoon’ sollicitatiegesprek. Donkere kleuren doen het altijd goed. Spierwit en overdreven drukke dessins moet je vermijden.

2. Maak oogcontact met je gesprekspartner

Kijk recht in de camera en niet naar je eigen gezicht op het scherm. Zo kom je geïnteresseerd over en lijkt het alsof je je gesprekspartner recht in de ogen kijkt. Probeer zoveel mogelijk rechtop te zitten, maar als je iets voorover buigt naar de camera, is er meer oogcontact mogelijk en kan je gesprekspartner je gezichtsuitdrukking beter zien.

3. Zorg voor een goede setting van het gesprek

Zorg voor een gespreksruimte zonder afleiding, die er zakelijk uitziet, met een effen of neutrale achtergrond. Controleer voorafgaand aan het gesprek de lichtinval om te voorkomen dat er schaduw op je valt en zorg ervoor dat je gelaatskleur goed uitkomt in het licht.

4. Wees voorzichtig met oplezen

Aantekeningen kunnen bijzonder handig zijn bij een video-gesprek, maar zorg ervoor dat je daar op een subtiele manier mee omgaat. Als je voor gaat lezen van je aantekeningen of als het lijkt alsof je je tekst hebt ingestudeerd, is het gesprek niet natuurlijk en lijk je juist niet goed voorbereid.

5. Houd rekening met technische problemen

Vraag je gesprekspartner om de vraag te herhalen als de verbinding slecht is of bij andere storingen of ruis. Meld het als het probleem aanhoudt en maak opnieuw verbinding zodat je geen belangrijke informatie mist. Let erop hoe snel je spreekt en hoe je stem klinkt, zodat je ook merkt wanneer er vertraging in de communicatie is. Door af en toe instemmend te ‘hummen’ of ‘ja’ te zeggen, laat je je gesprekspartner weten dat je hem/haar goed verstaat. Test je apparatuur ruim van tevoren en ook vlak voor aanvang van het sollicitatiegesprek.

6. Rond het gesprek goed af

Net zoals met een ‘gewoon’ sollicitatiegesprek moet je aan het eind van het gesprek je belangrijkste punten samenvatten en je gesprekspartner bedanken voor zijn of haar tijd. Bevestig ook eventuele vervolgstappen. En vergeet ook zelf niet nog wat afrondende en geïnteresseerde vragen te stellen. (!)

7. Andere zaken om op te letten

Lichaamstaal – ga niet te ver van de camera af zitten en zorg ervoor dat je bovenarmen in beeld komen. Zorg er ook voor dat er wat ruimte is boven je hoofd, zodat je lichaamstaal goed bij je gesprekspartner overkomt.
Onderbrekingen – laat de mensen om je heen weten dat je een sollicitatiegesprek hebt, zodat je niet wordt gestoord.
Documenten – zorg ervoor dat je een geprinte versie van je cv en eventuele andere benodigde documenten bij de hand hebt. Houd je e-mail open voor het geval je documenten moet uitwisselen met je gesprekspartner.
Koptelefoon/oortjes – zijn betrouwbaarder dan speakers en geven minder ruis. Gebruik geen opvallende koptelefoon, zodat je gesprekspartner hierdoor niet afgeleid kan worden.

Succes!

Back to Berichten